Usein kysytyt kysymykset
Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita kohtaamme usein työssämme. Toivottavasti löydät niistä vastauksen kysmykseesi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelma ei ratkea, otathan yhteyttä suoraan meihin.
- Koiranpennut rokotetaan 12 viikon iässä (tarvittaessa varhaisrokotus 8 viikon iässä), sen jälkeen vuoden ikäisenä ja jatkossa rokotteesta riippuen 1-3 vuoden välein.
- Kissanpennut rokotetaan 8 ja 12 viikon iässä, sen jälkeen vuoden kuluttua ja jatkossa kolmen vuoden välein.
- Lähetämme uusintarokotuksiin kutsut asiakkaillemme.
- Erityisesti koiran- ja kissanpentujen matojen häätö on tärkeää. Suosittelemme vähintään kahta madotusta pennuille sen jälkeen, kun ne ovat lähteneet kasvattajalta. Madotuksista ainakin toinen on hyvä antaa vähintään viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta.
- Aikuiset koirat ja kissat madotetaan tarvittaessa. Madotustarpeeseen vaikuttaa lemmikin elämäntilanne. Ihanteellista olisi ulostenäytteen tutkiminen ja madottaminen todellisen tarpeen mukaan.
- Metsästävillä kissoilla madotus kapean heisimadon varalta on hyvä tehdä vähintään 4 kertaa vuodessa.
- Tiineet nartut on syytä madottaa tiineyden 42. vuorokauden jälkeen.
- Oksentavalle ja/tai ripuloivalle lemmikille annetaan helposti sulavaa ravintoa pieninä annoksina useita kertoja päivässä (esimerkiksi riisiä ja raejuustoa).
- Oireiden helpotettua aloitetaan muutaman päivän kuluttua varovainen siirtyminen takaisin normaaliruokaan eli riisin ja raejuuston joukkoon lisätään hieman normaaliruokaa ja normaaliruuan määrää lisätään vähitellen.
- Mikäli lemmikki oireilee rajusti, oksentaa kaiken juomansa veden tai tuntuu kuivuvan (ilmenee heikkoutena), on syytä tuoda lemmikki eläinlääkärin tutkittavaksi.
- Koirien tarttuvaa hengitystietulehdusta kutsutaan yleensä kennelyskäksi. Tyypillisesti yskä on kuivaa, ”törähtävää”.
- Useimmiten aiheuttaja on ainakin aluksi virus ja tällöin tauti paranee lepäämällä ja tarvittaessa oireita helpottamalla.
- Mikäli kuume nousee, ruokahalu katoaa tai oireet kestää yli 2 viikkoa, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin.
- Kennelyskää vastaan on olemassa rokotteita, mutta ne eivät suojaa kaikilta taudinaiheuttajilta.
- Ennen matkaa on syytä selvittää ajoissa matkakohteen vaatimukset lemmikkien viennin suhteen. Vaatimukset muuttuvat ja ne löytyvät sivuilta http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti_ja_vienti/.
- Suomessa on yleensä perinteisesti leikattu narttu- ja kollikissat niiden tultua sukukypsiksi eli yli 6 kk iässä.
- Leikkaaminen on mahdollista myös ennen tätä ikää ja aiheellistakin, mikäli perheessä on esimerkiksi narttu- ja kollikissa samasta pentueesta.